Inloopspreekuur Rode Kruis voor statushouders

11 mei

Wanneer ga je naar de huisarts en wanneer naar het ziekenhuis? Bij statushouders zijn er veel vragen over de gezondheidszorg in Nederland. Om hen hierover te informeren, organiseert het Rode Kruis nu in Alphen aan den Rijn eens per maand een inloopspreekuur waar statushouders hun individuele vragen over de gezondheidszorg kunnen stellen en privé-advies kunnen vragen.

Foto bij Inloopspreekuur Rode Kruis voor statushouders

Tijdens de EHBO-bijeenkomsten in april, georganiseerd door Tom in de buurt en het Rode Kruis voor statushouders, waren er veel vragen en opmerkingen die te maken hadden met verschillen in de gezondheidszorg tussen Syrië/Irak en Nederland. Bijvoorbeeld hoe beperkt er in Nederland wordt overgegaan op operaties en medicijnen in vergelijking met het Midden-Oosten. Veel statushouders klagen erover dat zij niet zelf antibiotica kunnen kopen in Nederland en dat de artsen dit weinig voorschrijven, terwijl we ons in Nederland juist bezighouden met het probleem van immuniteit dat ontstaat door overmatig en ongericht antibioticagebruik. Ook de ‘traagheid’ van de Nederlandse zorg met veel doorverwijzen en tussentijdse wachttijd maakt dat statushouders zich zorgen maken over hun gezondheid. Veel individuele klachten/problemen/vragen kwamen naar boven.

Inloopspreekuur
Het Rode Kruis heeft gepeild of er dan behoefte was aan een maandelijks inloopspreekuur. Omdat die vraag meer dan positief werd beantwoord, start het Rode Kruis een inloopspreekuur waar mensen kunnen langskomen met al hun individuele vragen over gezondheid in Nederland.
Inwoners die hier gebruik van maken kunnen om privé-advies vragen aan twee artsen van het Rode Kruis. De artsen kunnen ook uitleggen met welke problemen je in Nederland normaal gezien naar de huisarts gaat en wanneer je gewoon afwacht.

Wanneer en waar
De inloopspreekuren zijn op zaterdag 12 mei, 2 juni, 7 juli en 4 augustus van 11:00 - 13:00 uur in het Rode Kruisgebouw in Alphen aan den Rijn. Adres: Dillenburg 2.