Participatie academie: ondersteuning bij taalontwikkeling

4 oktober

Inwoners van de gemeente Nieuwkoop met een lichte zorgvraag en een lage geletterdheid die iets voor de samenleving willen betekenen krijgen ondersteuning van vrijwilligers om zich in taal te ontwikkelen. Vorig jaar begon de participatie academie, een samenwerking tussen bibliotheek Rijn en Venen en Tom in de buurt, met een pilot. In oktober volgt een definitieve start.

Foto bij Participatie academie: ondersteuning bij taalontwikkeling

Docenten en deelnemers reageerden positief op de proef. Vanaf november valt de participatie academie onder het Taalhuis van de bibliotheek. Hester van Beek, directeur van de bibliotheek, zegt: “Het is een mooie en nieuwe ontwikkeling voor de bibliotheek. De academie biedt niet alleen taalondersteuning, maar is voor de inwoners van Nieuwkoop ook een mooie kans om met een opstapje verder te komen en een opleiding te kunnen volgen. Als deelnemers de taalcursus hebben afgerond, willen ze graag een stap verder. De participatie academie is daarvoor een mooie vervolgstap.”

Ambitie en talent

Deelnemers hoeven niet eerst de taalcursus te volgen en kunnen zich  op verschillende manieren aanmelden. Bij de intake wordt gekeken naar ambitie en talent. Een mooie verbinding naar waar Tom in de buurt voor staat: T talent, O ondersteuning en M Meedoen. Een vrijwillige docent  geeft een-op-eenbegeleiding en streeft naar meer zelfredzaamheid van de deelnemer. Daarin is de verbinding naar Tom in de buurt ook goed te vinden.

Joke van Boxtel, één van de docenten van de participatie academie, vult Van Beek aan: “Geïnteresseerden, maar ook bedrijven die voor hun werknemers meer willen weten over deze participatie academie kunnen contact opnemen met Tom in de buurt of de bibliotheek. Dat geldt ook voor vrijwilligers die een rol als docent willen spelen.”