Sfeerimpressie vrijwilligersdag Tom

17 december

Vrijwilligers zijn waardevol! En dat werd gevierd op 07 december met de Nationale Vrijwilligersdag. Dit is dé dag dat er extra aandacht is voor vrijwilligers. Zo ook bij Tom in de buurt. Deze dag zijn de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Dit versterkt ook weer de binding tussen de wijkcoaches en vrijwilligers.

Foto bij Sfeerimpressie vrijwilligersdag Tom

Warm welkom

Om 15.00 uur druppelt Zalencentrum De Bron vol met bezoekers. De mix van kerst- en Tom-versiering geeft een gezellige sfeer. En zorgt voor een warm welkom vanuit de regen naar warmte binnen in de zaal. De grote zaal loopt als snel vol en iedereen is gezellig met elkaar aan het kletsen;  onder het genot van een kopje koffie of thee met een heerlijk zoet stukje baklava. Het is goed om te zien dat zowel de wijkcoaches als de vrijwilligers het fijn vinden om hier te zijn.

Als directrice Else Leih opent met een toepasselijk gedichtje voor de vrijwilligers, is de zaal er helemaal stil van. De stilte wordt gebroken door een applaus, dat mooi doorklinkt door de akoestiek in de grote zaal. Vervolgens wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Het is voor iedereen een verassing welke workshop ze gaan volgen.

Workshops

Als ik als wijkcoach een rondje langs de workshops maak met onze fotograaf Hanna, is het overal gezellig en is iedereen gefocust aan het luisteren, tekenen, mediteren, aan het meezingen en zelfs aan het spijkerpoepen. Er wordt ergens gegroet in 7 talen, gitaar gespeeld en een toespraak gehouden over de historie van Alphen aan den Rijn. Tussendoor rustmomenten tussen de bezigheden door vergeet je gewoon even dat een feestelijke middag is met zo’n 150 gasten. Als er gewisseld wordt van workshop is het weer even roerig, ik hoor wat mensen praten over de workshop die ze gevolgd hebben en er volgen allemaal positieve reacties. De organisatoren halen op gelucht adem, missie geslaagd. Óók als we uitspraken  horen als  ‘ik viel bijna in slaap ‘ is dit een goed teken voor de workshop ‘stoelmeditatie.’

Borrelen

In een lokaaltje verderop  worden alvast planken met lekkers klaargemaakt. Het aroma van de verschillende lekkernijen verspreid zich al.  Iedereen krijgt zin in de borrel waar de middag mee afgesloten wordt. Als we met z’n allen bij elkaar zijn voor de borrel klinkt er een gezellig geroezemoes. Men praat met elkaar over de workshops en het afgelopen jaar. Aan de tafels zitten wijkcoaches en vrijwilligers, er wordt wat rondgelopen en men sluit zo nu en dan bij een ander  tafeltje aan. En dit allemaal onder de mooie muzikale en vocale begeleiding van muzikant Lisa van Zanen.

Na afloop druppelt de zaal weer langzaam leeg, de vrijwilligers die geholpen hebben met de organisatie van de dag worden bedankt. En niemand verlaat de ruimte zonder een presentje in ontvangst te nemen, de muziek vervaagt en zo is deze dag van de vrijwilligers alweer voorbij.

Auteur: Esther Thesing wijkcoach Tom in de buurt