Welzijn op Recept: ‘een verrijking voor Alphense huisartsen’

14 april

Afgelopen jaar startte Welzijnsorganisatie Participe met Huisartsenpraktijk Prelude de succesvolle pilot Welzijn op Recept. Een aantal maanden werden mensen met uiteenlopende klachten door de huisarts of praktijkverpleegkundige verwezen naar Participe.

Foto bij Welzijn op Recept: ‘een verrijking voor Alphense huisartsen’

Met welk doel? Welzijn voorkomt Zorg. Wanneer mensen om verschillende redenen hun draai niet meer kunnen vinden, kan deelname aan sociale voorzieningen het leven weer kleur geven. En zo bleek ook: maar liefst vijftig procent van de verwezen cliënten gaf aan zich door Welzijn op Recept gelukkiger te voelen.

Mensen die een partner hebben verloren, hun baan kwijt zijn, of die na hun pensioen graag actief willen blijven. Via Welzijn op Recept van de huisarts komen zij in contact met Participe, of inmiddels Tom in de buurt, dat Welzijn op Recept per 1 januari in haar takenpakket heeft opgenomen. In een aantal gesprekken wordt helder gesteld wat mensen het meest missen: een praatje, samen eten of juist activiteiten ondernemen. Maar iemand kan ook zomaar bestuurder bij een sportclub worden, of andersoortig vrijwilligerswerk gaan doen. Door de veelzijdigheid van Welzijn op Recept rolt er eigenlijk altijd wel iets uit dat bij de wens van de persoon past.

Dokter Ruud Gebel van Huisartsenpraktijk Prelude is heel tevreden met de uitkomsten van de pilot. ‘Het is een aanvulling op onze verwijsmogelijkheden,’ vertelt hij. ‘Voorheen konden wij niet heel veel betekenen voor mensen wiens klachten geen strikt medische oorzaak hebben, of waarvoor een verwijzing naar het maatschappelijk werk eigenlijk niet past. Nu geven wij hen met Welzijn op Recept een duwtje in de rug om hun draai weer te vinden.’

‘De meerwaarde hiervan is ook,’ vult hij aan ‘dat de welzijnswerker de uitkomsten van het programma aan ons terugkoppelt. Zo blijven wij als arts betrokken bij de voortgang van onze cliënten en kunnen we andere middelen inzetten als er toch iets anders aan de hand blijkt te zijn.’ Positieve uitkomsten dus, die veel impact op de levenskwaliteit van mensen heeft. Op 14 april 2015 wordt Welzijn op Recept dan ook door Tom in de buurt en Huisartsenpraktijk Prelude aan alle artsen van Alphen aan den Rijn geïntroduceerd. Zo kunnen de positieve uitkomsten hiervan hun weg ook naar andere inwoners vinden.