Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Hoe ga je veilig om met je (account)gegevens?

Hoe zorg je ervoor dat jouw (gevoelige) gegevens veilig blijven? Tom in de buurt deelt tips.

Beveiliging

Houd je wachtwoorden geheim. Geef nooit je inlogcode en wachtwoord aan een ander. Hoogstens aan iemand die namens jou afspraken mag maken of namens jou dingen mag doen.

Zorg dat je de apparatuur die je gebruikt, goed beveiligd. Dat doe je bijvoorbeeld met een wachtwoord op je computer, telefoon of tablet. Een pincode is ook goed, maar minder sterk dan een wachtwoord. Zorg er ook voor dat alle updates zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld van Windows en antivirus software.

Gebruik je het systeem Gezondeboel? Beveilig dit dan met een extra factor, naast een inlogcode en wachtwoord. Wil je weten hoe je dit moet doen? Lees dan de handleiding.
Deel je hulpverleningsgegevens niet ‘met iedereen’, ook niet als onder dwang je dossier wordt gevraagd door bijvoorbeeld de woningbouwvereniging of de gemeente. Vraag jouw hulpverlener in zulke situaties om advies.

Zorg ervoor dat jouw smartphone, tablet of laptop voorzien is van een pincode of wachtwoord. Gebruik dit wachtwoord ook, dus vergrendel het apparaat na gebruik, bijv. door het scherm van de laptop dicht te klappen.

Gebruik jouw inlogcode/wachtwoord voor Tom in de buurt niet voor andere applicaties op internet.Het gebeurt regelmatig dat miljoenen inlogcodes/wachtwoorden worden gehackt, zoals in 2012 bij LinkedIn. Het is niet wenselijk dat jouw wachtwoord van Tom in de buurt daar tussen zit.

Gebruik oude wachtwoorden niet opnieuw. Stel dat je je in 2012 gehackte wachtwoord nu opnieuw gebruikt, dan staat je account bij afwezigheid van 2-factor authenticatie nu wagenwijd open.

Om te weten wat er met jouw gegevens gebeurt, lees de Privacyverklaring van Tom in de buurt..

Mailen

  • Als je elektronisch berichten wilt uitwisselen met jouw hulpverlener, gebruik dan bij voorkeur het cliëntportaal Online Dossier.
  • Wil je het patiëntportaal niet gebruiken maar wil je mailen? Dat kan. Tom in de buurt beschikt over Zorgmail, een beveiligde mailapplicatie. Je kunt niet zelf een beveiligde mailwisseling starten, maar wel veilig reageren op een mail van uw hulpverlener. Tom bewaart jouw mailberichten niet na gebruik.
  • Houd er rekening mee dat jouw provider zoals Google (Gmail) en Microsoft (bijv. Hotmail) ziet wie met wie mailt en kan meekijken met de berichtinhoud. De provider kan deze informatie toevoegen aan het ‘profiel’ dat de provider van jou bijhoudt.

Vragen of meer informatie?

Neem contact op via fg@tomindebuurt.nl.