Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Chat buiten bereik

Vanwege een storing is onze chat momenteel minder goed bereikbaar. Wil je ons bereiken, neem dan contact op via 088 900 4567 of vul het contactformulier in op onze contactpagina. Excuses voor het ongemak!

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is - of een psychische aandoening heeft. Ook jonge mantelzorgers kunnen bij Tom in de buurt terecht.

1 op de 4 jongeren is een jonge mantelzorger

Wist je dat 1 op de 4 jongeren ook mantelzorger is? Niet iedereen is zich hiervan bewust omdat je het niet zo ervaart. Degene voor wie jij zorgt, kan een van je ouders zijn of je broertje of zusje.

Hierbij kun je denken aan:

  • Een ouder die verslaafd is
  • Een moeder die altijd sombere gedachten heeft
  • Een broer met kanker
  • Een zus met autisme
  • Een vader met een spierziekte

Als jonge mantelzorger regel jij thuis de dingen, die bij meeste vrienden door hun ouders worden gedaan. Door al het geregel, kan het zijn dat jij je zorgen maakt, je extra zorgtaken hebt en/of dat je het gevoel hebt dat erdoor al die zorgtaken minder aandacht is voor jou.

Dat je elkaar helpt is fantastisch. Maar soms zorgt dit ervoor dat je je alleen voelt, bang bent, je schaamt, je schuldig voelt of het misschien wel voelt alsof anderen jou niet begrijpen. Dacht je dat je de enige was? Nou niet dus. Je hoeft je dus nergens voor te schamen!

Om deze video te tonen moeten we cookies plaatsen. Accepteer marketing-cookies of bekijk het op www.youtube.com/watch?v=bCuGMO5dwhs

Wat helpt?

De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is pittig, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor jou?

  • Praat met iemand die je vertrouwt
  • Zoek informatie over de ziekte of beperking
  • Vraag om hulp
  • Ontmoet andere jonge mantelzorgers
  • Bel, mail of bezoek de consulent jonge mantelzorger bij Tom in de buurt voor een luisterend oor.

Bekijk ook eens onderstaande film van MantelzorgNL over jonge mantelzorgers.

Contact over jouw mantelzorgsituatie

Wil jij met iemand praten en vind je fijn om even met ons te sparren over jouw mantelzorgsituatie? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Contact opnemen met Tom in de buurt