Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De onmisbare rol van Mantelzorgers

10 juli 2024

Mantelzorg is een daad van liefde, maar kan ook een zware last zijn, of je nu zorgt voor een familielid of een buurman. Tanja en Thécla, werkzaam bij Tom in de Buurt, delen hun inzichten en ervaringen om mantelzorgers verder te helpen. Lees verder om te ontdekken hoe je de juiste ondersteuning kunt vinden en waarom jouw rol van onschatbare waarde is voor onze samenleving.

Mantelzorg is onbetaalde zorg, gegeven uit liefde voor iemand met wie je een persoonlijke band hebt. Dit kan variëren van het zorgen voor een familielid zoals een moeder, vader, zusje of broertje, tot het helpen van een buurman of buurvrouw. Mantelzorg begint vaak klein, bijvoorbeeld met het brengen van een pannetje soep, en kan geleidelijk intensiever worden. In sommige gevallen wordt iemand onverwacht mantelzorger, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk van een dierbare.

Thécla geeft een voorbeeld: “Als je een partner hebt met een hersenbloeding of dementie, dan verandert je rol van partner naar zorgverlener. Dit kan je relatie ingrijpend veranderen, omdat je meer een zorgende functie krijgt dan een gelijkwaardige relatie houdt.” Je bent een mantelzorger als je langer dan drie maanden meer dan acht uur per week zorgt voor iemand. In tegenstelling tot vrijwilligerswerk kunnen mantelzorgers niet zomaar stoppen, omdat ze vaak in hetzelfde huis wonen als degene voor wie ze zorgen.

Zoals Tanja opmerkt: “Je kunt niet zeggen: ik doe het even niet.” De aandacht gaat vaak uit naar de cliënt, terwijl de mantelzorger zelf ook ondersteuning nodig heeft. Daarnaast herkennen mantelzorgers zichzelf vaak niet in deze rol, omdat ze hun zorg als normaal beschouwen. Pas wanneer ze met anderen praten, realiseren ze zich dat hun situatie niet vanzelfsprekend is.

Groeiend aantal mantelzorgers
Het aantal mantelzorgers in Nederland groeit snel. Tanja meldt: “Momenteel is één op de vier Nederlanders mantelzorger. Naar verwachting zal in 2040 iedere Nederlander mantelzorger zijn, vanwege de dubbele vergrijzing. Mensen leven steeds langer, maar er zijn niet meer plekken in verpleeghuizen of extra zorgmedewerkers. Dit legt een zware druk op mantelzorgers.”

Thécla deelt een inspirerend voorbeeld: “Een mevrouw kon niet meer zingen door de zorg voor haar partner met dementie. We vonden een vrijwilliger zodat ze elke maandag weer kan zingen en even energie kan opdoen. Dit geeft haar de ruimte om iets leuks te doen en even te ontsnappen aan de zorg.”

Mantelzorgcompliment
Vanaf vorige week maandag kunnen mensen zich inschrijven voor het mantelzorgcompliment van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Lees hier meer over het mantelzorgcompliment.

Ben jij mantelzorger?
Maak jezelf kenbaar! Iedere dinsdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur zit er iemand van het Steunpunt Mantelzorg in het Infopunt in Winkelcentrum de Aarhof. Tanja benadrukt: “Weet dat we bestaan en met je willen meedenken. Wij kennen de wegen in het zorglandschap en kunnen helpen met al je zorgvragen.”

Repost: Alphens.nl