Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Chat met ons!

Welkom bij Tom in de buurt! Heb je een vraag? Stuur ons gerust een berichtje via de chat, we helpen je graag.

Hulp bij financiële problemen met de training 'Omgaan met geld'

19 februari 2024

De stijging van prijzen en het daarbij horende koopkrachtverlies. Het is bijna dagelijks in het nieuws. Het is geen nieuw probleem, maar wel een probleem dat bij steeds meer mensen voorkomt. De training ‘Omgaan met geld’ (voorheen 'Uitkomen met inkomen), van Tom in de buurt, helpt hierbij. Trainer Jordy van Soest vertelt over de inhoud van de training, de mensen voor wie deze training bedoeld is en de ondersteuning die Tom biedt bij financiële problemen.

Terug naar de basis
“In de training gaan we vooral praktisch te werk”, zegt Jordy. “Omdat problemen vaak voortvloeien uit een gebrek aan overzicht en/of een overdaad aan administratie, brengen we alles terug naar de basis. We gaan aan de slag met het opstellen van een maandbudget en een jaarbegroting. Zo geven we mensen inzicht in hoe zij er op dit moment voor staan. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk. Vaste lasten en boodschappen worden steeds moeilijker te betalen, en mensen weten niet altijd hoe dat kan of hoe dit om te keren.”

Een ander belangrijk onderdeel van de training is financieel gedrag. Ofwel, wat komt er binnen en waar gaat dat geld allemaal aan op? “Dan zie je vaak dat mensen het toch erg moeilijk vinden om prioriteiten te stellen. Daar heeft iedereen natuurlijk wel eens last van, maar als je al krap bij kas zit kan dit heel snel tot grotere problemen leiden.”

Bijhouden van een kasboekje

De training ‘Omgaan met geld’ begint altijd met het bijhouden van een soort kasboekje. Vanaf de start dienen deelnemers de hele week door bij te houden wat ze precies uitgeven. Het gaat hierbij niet om de eindbedragen per winkel, maar om het letterlijk uitschrijven wat je waar hebt gekocht. “Hiermee krijg je een heel goed inzicht in wat je uitgeeft, en vooral ook wat er ongemerkt uit gaat. Denk aan de kleine aankopen waar je eigenlijk niet eens bij nadenkt, maar die ongemerkt toch een behoorlijke deuk in je budget kunnen slaan.”

Uiteraard zijn uitgaven maar één kant van de situatie. De inkomsten, of het gebrek daaraan, zijn net zo belangrijk. Hier wordt in de training ook zeker aandacht aan besteedt, geeft Jordy aan. Met name het aanvragen van toeslagen en regelingen is iets waar niet iedereen goed raad mee weet. “Iets dat we heel vaak zien is dat mensen bepaalde toeslagen laten liggen. Of dat ze bijvoorbeeld niet weten welke minimaregelingen er zijn vanuit de gemeente. Dit komt daarom ook aan bod in de training.”

Veiligheid en anonimiteit

Praten over financiën kan lastig zijn. Meedoen aan een training waar je jouw financiële situatie met een groep vreemden deelt kan voor sommige mensen een drempel vormen. Hoe gaat Tom in de buurt hier mee om? “Belangrijk om te weten is dat veiligheid en je veilig voelen een heel belangrijk thema van onze trainingen is”, stelt Jordy.

“Je deelt natuurlijk best een hoop persoonlijke dingen. Het is essentieel dat iedereen daar naar elkaar toe respectvol mee omgaat. En, natuurlijk, dat alles dat besproken en gedeeld wordt ook binnen die training blijft. Deelnemers moeten het gevoel hebben dat ze zonder veroordeeld en beoordeeld te worden over hun situatie kunnen praten. Dat is de beste manier om hen te helpen.”

Elkaar bijstaan

De materie waarover gesproken wordt is zware kost. Toch haalt Jordy ook een hoop positieve momenten uit de trainingen. “Je bevindt je in een groep mensen die in dezelfde situatie zitten. Daardoor krijg je ook veel eerlijker feedback naar elkaar toe. In mensen komt een puurheid naar boven, wat deelnemers hopelijk helpt met eerlijk naar zichzelf kijken. Het is mooi om te zien dat mensen zich openstellen naar elkaar toe en ook oprecht proberen om elkaar bij te staan.”

Voor iedereen

Het is duidelijk dat minima zwaar geraakt worden door het huidige economische klimaat. De training is echter niet alleen geschikt voor die doelgroep. ‘Omgaan met geld’ is bedoeld voor iedereen die om wat voor reden dan ook aan het eind van de maand toch niet uitkomt met diens financiën. “We zien veel verschillende mensen bij de training. In financiële moeilijkheden komen is tenslotte iets dat mensen uit alle lagen van de bevolking kan overkomen.”

Jordy geeft gescheiden stellen als voorbeeld. “Als één van de twee ex-partners de financiële zaken wat meer op orde had, moet de ander ineens zich ineens gaan aanpassen aan een andere levensstijl, en dus plotseling andere keuzes maken. Die omslag is niet voor iedereen even makkelijk te accepteren en dus ook niet altijd eenvoudig uit te voeren”, licht Jordy toe.

Snel weer op eigen benen staan

Het doel van de training is dan ook om mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan, en de beste manier te vinden om dat te doen. Ook als iemand de training heeft gevolgd en toch nog het gevoel heeft wat extra hulp te kunnen gebruiken, zijn daar voldoende mogelijkheden voor. “Maar laten we vooral niet vergeten: hoe eerder je aan de bel trekt, hoe eenvoudiger het is om ook weer uit die vervelende situatie te komen!”

Aanmelden voor de training

Geïnteresseerden in de training Omgaan met geld kunnen zich aanmelden via onderstaande button.

Training Omgaan met geld