Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Chat met ons!

Welkom bij Tom in de buurt! Heb je een vraag? Stuur ons gerust een berichtje via de chat, we helpen je graag.

Praktijkondersteuners-Sociaal bij huisartsen Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop

15 maart 2024

Sinds kort zijn bij zeven huisartspraktijken in Alphen aan den Rijn en één in Nieuwkoop een Praktijkondersteuner-Sociaal (PO-Sociaal) gestart. De PO-Sociaal houdt op regelmatige basis spreekuur.
Huisartsen kunnen volwassen patiënten met niet-medische vragen doorverwijzen. De Praktijkondersteuners-Sociaal zijn gestart dankzij een samenwerking tussen Tom in de buurt en Participe.

Hoe werkt het?

De PO-Sociaal voert één tot 1 tot 4 gesprekken over welbevinden en de zoektocht naar een mentaal en sociaal gezonder leven. Soms zijn deze gesprekken voldoende om weer verder te kunnen, en soms is meer ondersteuning nodig. Dan volgt een warme overdracht naar Tom in de buurt, Participe of het voorliggend veld.

Brug tussen de huisarts en het welzijns- en ondersteuningsaanbod

De PO-Sociaal vormt een brug tussen de huisarts en het welzijns- en ondersteuningsaanbod van het sociaal domein. Zo worden grotere problemen voorkomen, met name voor mensen die de toegang naar ondersteuning zelf niet weten te vinden of voor wie de drempel te hoog is.

Doordat de PO-Sociaal letterlijk een deur verder zit, is er ook de mogelijkheid voor kort advies en overleg tussen huisarts en sociaal professional.