Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Moet jij de energietoeslag nog aanvragen?

14 oktober 2022

De prijzen van gas en elektra zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Steeds meer huishoudens hebben hierdoor moeite met het betalen van de rekeningen. Om deze huishoudens te helpen heeft de overheid de energietoeslag in het leven geroepen. Heb jij recht op deze energietoeslag? Loop je vast met het aanvragen van de toeslag? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Schroom dan niet om hulp te vragen!

In gemeentes Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem heb je recht op de energietoeslag als je inkomen niet meer is dan 120% van het voor u geldende sociaal minimumbedrag per maand. Dit is voor een alleenstaande €1.256,08 netto. Wil je precies weten welke bedragen voor jou gelden? Kijk dan hier.

Hulp of ondersteuning nodig bij de aanvraag?

Als inwoner van de Gemeente Nieuwkoop kan je terecht bij het Servicepluspunt. Er zijn twee manieren om geholpen te worden door het Servicepluspunt, je kan langsgaan bij het wekelijkse spreekuur op woensdag van 10:00 – 12:30 uur in de Bibliotheek (een samenwerking tussen de bibliotheek en Servicepluspunt) of je kunt bellen naar 0172-575 909 (open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 09:00 – 12:00 uur).

Als inwoner van Alphen aan den Rijn of Kaag, Nieuwkoop en Braassem kan je terecht bij Gemeente Alphen aan den Rijn. Je kunt hen bellen op 14 0172 of een mailtje sturen naar energietoeslag@alphenaandenrijn.nl.

Als inwoner van Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem kan je ook terecht bij de Papierwinkel. Tijdens de spreekuren van de Papierwinkel kunnen de medewerkers je helpen met de aanvraag. Kijk hier voor meer informatie.

Wat moet je meenemen of bij de hand hebben?

  • Kopie geldig paspoort of ID-kaart (geen rijbewijs). (Bij niet-Nederlandse nationaliteit: buitenlands paspoort of verblijfsvergunning.)
  • Bewijzen van het maandinkomen (specificaties of bankafschriften van uitkering, salaris, pensioen, alimentatie, kamerverhuur enz.).
  • Kopie bankpas of -afschrift met daarop duidelijk zichtbaar uw rekeningnummer en naam.
  • Bewijsstuk waaruit blijkt dat u energiekosten betaalt (bijvoorbeeld energienota of huurspecificatie met energiekosten).
  • Bent u gehuwd, geregistreerd partner of woont u samen? Kopie geldig paspoort of ID-kaart (geen rijbewijs) van uw partner.
  • Bewijzen van het maandinkomen van uw partner. Laat uw partner de aanvraag ook ondertekenen.